Wanneer je omgeving zegt dat je maar beter niet kunt gaan ondernemen

Heb jij ze weleens gehoord?
Van die goedbedoelde adviezen die er eigenlijk op neerkomen dat je maar beter niet voor jezelf kunt beginnen?
Of dat je moeder/tante/vriendin/partner opeens aankomt met een vacature die écht iets voor jou is, terwijl jij je bedrijf opgestart bent en totaal geen interesse hebt in een baan in loondienst?

Als jij uit jouw comfortzone stapt en voor jezelf wil beginnen doet dat niet alleen iets met jou maar je hele omgeving schiet “in de kramp”. Zij zien jou misschien nog als student, als die leuke projectmedewerker bij dat grote bedrijf, als juf…. In ieder geval in een beroep dat binnen hun veilige kader valt.
Ze hebben het beste met je voor en willen je veilig houden, in een omgeving die zij snappen.
Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om hier tegenin te kunnen!
Jij hebt er al tijden over nagedacht en ziet het helemaal zitten. Waarom vertrouwen zij er niet op dat je het kunt?

Trust me, i’ve been there.. alhoewel mijn vader op zijn 40e alsnog besloot om te gaan ondernemen ben ik 10 jaar eerder gestart. Ik was 30, had 2 kleine kinderen en was zoekende. Kon mijn draai niet vinden in loondienst en dacht; ik doe het wel lekker zelf! In mijn omgeving zaten, op mijn vader na, bijna alleen maar mensen in loondienst. Natuurlijk begrepen ze dat ik vrijheid wilde, maar waarom die onzekerheid? Geen vakantiedagen, geen 13e maand, überhaupt geen vast salaris… waarom zou je dat alles opgeven voor een onzeker ondernemersbestaan?

En dit is overigens niet alleen zo wanneer je gaat ondernemen. Steeds als jij als persoon groeit merk je een afstand tussen jou en je omgeving. Jij bent met andere dingen bezig, vindt andere dingen belangrijk.Jouw kijk op dingen is veranderd terwijl die ander op zijn of haar beurt weer niet veel snap van jouw nieuwe passie of interesse.

Ze twijfelen dus niet aan jouw kunnen, ze zijn gewoon nog niet zo ver als dat jij bent. Herken jij dit? En hoe ben je hier mee omgegaan?

Hoe kijk jij naar jouw doelen en plannen?

Afgelopen weekend heb ik de tijd genomen om mijn planning voor begin volgend jaar te maken en mijn nieuwe doelen te stellen.
Terwijl ik dit deed stond ik stil bij hoe ik hier een paar jaar terug nog tegenaan keek. Hoe mijn ‘vroegere ik’ doelen stelde. Ik was er echt een kei in, maar het verschil met nu was dat ik destijds helemaal niet in mijzelf geloofde. Ik had heus wel ambities, heel veel zelfs, maar het mijzelf echt zien doen? Ik riep wel heel hard van wel maar diep van binnen dacht ik; mooi niet!

Een “oké” leven
Ik was totaal niet tevreden met mijn leven op dat moment. In principe had ik het voor de buitenwereld ‘goed voor elkaar’: een eigen bedrijf, een mooi huis, gezonde kinderen en een leuk sociaal leven..

Er was geen noodzaak om te veranderen, waardoor ik al snel bleef hangen in datgene wat ik had. Ondanks dat ik eigenlijk liever anders wilde.

Maar ik verdiende meer dan alleen dat oké leven. Ik wilde écht gelukkig zijn en elke dag doen waar ik gelukkig van werd, zonder dat knagende gevoel. Wie hield ik nou eigenlijk echt voor de gek?

Veranderen
Herken je dit? Wees je ervan bewust dat JIJ de persoon bent die verandering teweeg kan brengen. Je bent tot veel meer in staat dan je denkt…
Je kan, net zoals ik vroeger deed, talloze plannen maken en er vervolgens niets mee doen door een gebrek aan zelfvertrouwen en een verkeerde mindset.
Maar je kunt er óók voor kiezen om die eindeloze strijd met jezelf stop te zetten en eindelijk écht te gaan werken aan jouw mindset. Zodat je plannen maakt waar je ook echt in gelooft. Doelen stelt die je ook écht gaat behalen.

Grote schoonmaak
Klinkt goed he? Wil jij dat ook? Zorg dan dat je het gebied tussen je oren eens een goede opruimbeurt geeft. Als jij al die negatieve overtuigingen over jezelf opruimt, ontstaat er ruimte voor positieve gedachten. Ik weet zeker dat er vanuit die positieve gedachten weer heel veel supertoffe plannen ontstaan!

Mag ik je helpen om ruimte te creëren voor deze plannen? Om je te verlossen van die niet helpende gedachten die vastgeroest zitten in je oude patronen?

Maandelijks reserveer ik ruimte voor groeigesprekken. Een gratis gesprek voor ambitieuze vrouwen die willen groeien. Zakelijk én persoonlijk. 

Klik hier voor mijn agenda! 

Dat meisje is er nog!

Net na mijn scheiding kwam mijn vader met deze foto aan. Hij zei: deze Ilona was ik al zo lang kwijt, nu zie ik haar eindelijk weer terug!

Gelukkig zat ze nog in mij, ergens heel diep verstopt. Het zorgeloze meisje van toen. Het meisje wat vrolijk was, onbezorgd en er gewoon van uit ging dat alles wat ze wilde zou gebeuren. Ze was on top of the world!

Jarenlang heb ik haar verwaarloosd. Mijzelf weggecijferd voor iedereen om mij heen. Als zij maar gelukkig waren dan was ik dat ook toch?
Nou nee, ik was verre van gelukkig. Dat onbezorgde kleine meisje was in geen velden of wegen te bekennen. Ik werd geleefd door zorgen, hield mij klein uit angst mijn kop boven het maaiveld uit te steken. Was heel hard aan het werk in mijn bedrijf maar kwam geen stap verder. Werd in loondienst niet gelukkig omdat ik mijzelf gevangen voelde… waarom ging ik er niet meer van uit dat alles wat ik wilde zou gebeuren? Wat was er veranderd?

Weet je, eigenlijk doet dat er niet eens toe. Het belangrijkste is dat ik haar weer gevonden heb. Weer koester. Het is MIJN verantwoordelijkheid om haar lief te hebben. Het is niet meer dat leuke meisje van toen, maar ze is er nogsteeds. Haar uiterlijk is veranderd maar als je goed kijkt zie je haar speelsheid, haar vrolijkheid weer doorschemeren.

Zij is hoe ik écht ben.

Gelukkig heb ik haar weer kunnen vinden. Maar ik heb goed moeten zoeken. Verstopt onder een dikke laag vooroordelen, schuldgevoelens, overtuigingen en emoties zat ze op mij te wachten. En jij? Hoe is het met het kleine meisje in jou?

Heb je haar gevonden, ben je haar nooit uit het oog verloren of voel je, nu je dit leest dat het tijd wordt haar weer af te stoffen?
Jij bent de enige die daar controle over heeft. Die haar in het stof kan laten zitten of ervoor kiest haar af te stoffen en op te poetsen, klaar voor jarenlang vol liefde en plezier. Hou van haar en koester haar.

Heb je moeite om haar te vinden? Om van haar, en dus jezelf te houden? In een gratis en vrijblijvend groeigesprek vertel ik jou hoe ik je hierbij kan helpen.

Geloof jij in jouw succes?

Ik spreek vaak ondernemers, vrouwen zoals jij en ik die keihard ploeteren in hun bedrijf, of aan hun carrière. Van de buitenkant lijken ze succesvol maar als je het ze vraagt werken ze zichzelf over de kop zonder er echt iets aan over te houden.
Om meer succes te krijgen volgen ze talloze challenges, trainingen of nemen een coach in de arm. Ze doen er voor hun gevoel alles aan om die stap verder te komen. Toch komen ze er niet. Hoe kan dat toch?

Bewustzijn
Waar veel van deze vrouwen zich nog niet bewust van zijn is dat het bedrijf (of hun carrière) niet van de grond komt omdat ze zelf niet groeien. Ze steken alle energie in het veranderen van hun werk, maar niet in het veranderen van zichzelf. Vaak zijn het vrouwen die zichzelf wegcijferen voor de kinderen, hun partner, het werk… en zichzelf op de laatste plaats zetten.
Maar als ze zichzelf voor één keer op de eerste plaats zouden zetten en echt aan zichzelf zouden gaan werken, in zichzelf zouden gaan investeren. Zouden gaan werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, de angsten en blokkades die succes op dit moment tegenhouden.. kun je je voorstellen dat ze een enorme groei door zouden gaan maken?

Kwartjes vallen
Ik was ook ooit zo’n vrouw. Werkte kei- en keihard om mijn bedrijf te laten bestaan maar niemand in mijn omgeving geloofde in mij. Dat maakte me boos, want hoe kon ik erin geloven, als zij er niet in geloofden?
Na een paar jaar ploeteren viel het kwartje en ben ik het de andere kant op gaan redeneren; want als ik er zelf niet in geloofde, waarom zou mijn omgeving dat dan wel doen? Pas nadat ik dit ontdekte begon mijn succes.

Zou jij ook weer in jezelf willen geloven? Willen ontdekken wat je valkuilen zijn, en hoe deze voor eens en altijd dicht te gooien? Hoe je af kunt rekenen met die stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je iets niet kunt? Zou je lachend en vol vertrouwen uit je comfortzone willen stappen? Klinkt heerlijk toch?