< Ga terug naar alle inspiratie

Wanneer je omgeving zegt dat je maar beter niet kunt gaan ondernemen

okt 10, 2019

Heb jij ze weleens gehoord?
Van die goedbedoelde adviezen die er eigenlijk op neerkomen dat je maar beter niet voor jezelf kunt beginnen?
Of dat je moeder/tante/vriendin/partner opeens aankomt met een vacature die écht iets voor jou is, terwijl jij je bedrijf opgestart bent en totaal geen interesse hebt in een baan in loondienst?

Als jij uit jouw comfortzone stapt en voor jezelf wil beginnen doet dat niet alleen iets met jou maar je hele omgeving schiet “in de kramp”. Zij zien jou misschien nog als student, als die leuke projectmedewerker bij dat grote bedrijf, als juf…. In ieder geval in een beroep dat binnen hun veilige kader valt.
Ze hebben het beste met je voor en willen je veilig houden, in een omgeving die zij snappen.
Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om hier tegenin te kunnen!
Jij hebt er al tijden over nagedacht en ziet het helemaal zitten. Waarom vertrouwen zij er niet op dat je het kunt?

Trust me, i’ve been there.. alhoewel mijn vader op zijn 40e alsnog besloot om te gaan ondernemen ben ik 10 jaar eerder gestart. Ik was 30, had 2 kleine kinderen en was zoekende. Kon mijn draai niet vinden in loondienst en dacht; ik doe het wel lekker zelf! In mijn omgeving zaten, op mijn vader na, bijna alleen maar mensen in loondienst. Natuurlijk begrepen ze dat ik vrijheid wilde, maar waarom die onzekerheid? Geen vakantiedagen, geen 13e maand, überhaupt geen vast salaris… waarom zou je dat alles opgeven voor een onzeker ondernemersbestaan?

En dit is overigens niet alleen zo wanneer je gaat ondernemen. Steeds als jij als persoon groeit merk je een afstand tussen jou en je omgeving. Jij bent met andere dingen bezig, vindt andere dingen belangrijk.Jouw kijk op dingen is veranderd terwijl die ander op zijn of haar beurt weer niet veel snap van jouw nieuwe passie of interesse.

Ze twijfelen dus niet aan jouw kunnen, ze zijn gewoon nog niet zo ver als dat jij bent. Herken jij dit? En hoe ben je hier mee omgegaan?