< Ga terug naar alle inspiratie

Zijn er mensen die daarvoor betalen?

feb 13, 2020

Van de week zag ik een post op facebook die wat oud zeer bij mij triggerde vanuit de periode dat ik net startte als organizer.

Zit jij in die fase van orientatie, start of ben jij net gestart met een bedrijf en werk je net als ik als professional organizer of ben je een ander soort coach? Dan denk ik dat dit ook een herkenbare is voor jou, of herkenbaar gaat zijn.. 

In die betreffende post vertelde een kindercoach over de periode dat ze net startte en heel trots een flyer liet zien aan een vriendin en dat die vriendin zei; jeetje ga je daar echt je bedrijf van maken? Kun je het niet gewoon naast je werk doen?

Tja, als je dat hoort als net gestarte ondernemer vol dromen en ambitie dan hakt dat er hard in. Je hebt geïnvesteerd in een opleiding, misschien zelfs wel je baan opgezegd en jij gelooft er in, maar je omgeving moet het allemaal nog maar zien. Zelf herken ik dit ook, niet alleen tijdens de start van mijn bedrijf overigens. Ook toen ik bezig was zagen velen, en dan met name mijn familie mij liever in loondienst. Dat was tenminste "veilig".
Iedere keer als er een goedbedoelde vacature mijn kant op gestuurd werd voelde het alsof mijn hart even samengeknepen werd.
Ik zal nooit het moment vergeten dat mijn schoonmoeder mij vroeg: hoe bevalt het als werkende vrouw?
Ik was toen net een week voor een paar uurtjes in loondienst zodat ik mij volledog kon focussen op het schrijven van mijn boek. De stoom kwam denk ik nog net niet uit mijn oren, aangezien ik op dat moment toch al zeker 5 a 6 jaar bezig was met mijn eigen bedrijf. 
Maar blijkbaar telde het niet, want ze zagen me thuis aan het werk wanneer ik niet bij klanten was. Ze zagen mij zelf mijn uren indelen zodat ik voorleesmoeder kon zijn, sport-, speel- en andere afspraken kon regelen voor de kinderen. Ervoor zorgde dat de vader van mijn kinderen regelmatig voor werk aar het buitenland kon zonder dat we een opvangprobleem hadden... 


Maar dat is nog familie die zich zorgen maakt en daar kan ik dan nog enigszins inkomen...


De buitenwereld die je niet serieus neemt is lastiger.
In de facebook live video die ik vorige week deelde in mijn community had ik het al over het hokje waar de media je graag in plaatst en dat wij als professional organizers helaas nog te vaak geassocieerd worden met schoonmaaksters. Maar ook als coach zit je tegenwoordig steeds vaker in een soort verdomhoekje. Daarom ben ik ook absoluut geen fan van het woord opruimcoach. De naam doet echt afbreuk aan wat we allemaal kunnen naast alleen maar opruimen. 

Onlangs zond de NPO de documentaire "Heel Holland Coacht' uit. Hierin werd pijnlijk duidelijk hoeveel mensen zich coach noemen zonder ook maar enig zelfinzicht, opleiding en ook maar enige grens aan wat zij kunnen.
Nu zijn wij als organizers veelal praktisch aan het werk. Maar je moet je niet vergissen hoeveel informatie je van iemand krijgt tijdens het opruimen, dus je moet wél weten wanneer je bijvoorbeeld iemand door moet verwijzen naar een psycholoog omdat er te veel andere dingen los van het opruimen in iemands leven spelen. Om nog maar te zwijgen over de vaardigheden die je soms in moet zetten om mensen te motiveren om in actie te gaan. 

Maar ik dwaal af, ik had het over het niet serieus genomen worden als ondernemer.
Nu merkte ik wel dat hoe serieuzer ik mijzelf nam ik dat beeld automatisch uit ging dragen naar buiten toe. Dus dat scheeldde al. Zorg dus dat je echt in jezelf gelooft. Dat je voor jezelf en je bedrijf gaat staan. Noem het dus geen bedrijfje.
Je hebt gewoon een serieus bedrijf. Of je dat nu fulltime of maar een paar uur in de week doet.
Zorg dat je het uitstraalt. Dat je branding er goed uitziet, dat je een pasklaar en pakkend verhaal hebt op het moment dat iemand je vraagt wat je doet.
Dat soort dingen kunnen het verschil al maken.

En als iemand je vraagt; is dat een beroep, dat opruimen?
Betalen mensen hiervoor? Dan is het antwoord ja!
Inderdaad,  met een uitroepteken.
Er zijn genoeg aanleidingen in iemands leven die vragen om de hulp van een professional organizer. Wij kunnen zoveel meer bieden dan een vriendin of buurvrouw die wel even komt helpen. Wij zijn er voor grote live events, maar bijvoorbeeld ook voorlangdurige begeleiding bij de mensen die het écht niet kunnen overzien.

Waar wij allemaal voor ingezet kunnen worden is al stof genoeg voor heel veel nieuwe blogs. 
Voor nu wil ik je even een hart onder de riem steken.

Mocht je dit soort dingen horen onthou dan dat mensen niet altijd begrijpen wat je doet, of zich soms gewoon zorgen maken omdat ze om je geven. Laat je niet uit het veld slaan en ga voor je droom!