De big leap; welke sprong ga jij maken?

Je bent wellicht al bekend met je comfortzone, maar ken je de big leap al? De big leap is een boek van Gay Hendricks. Op zijn boek zie je het misschien wel bekende beeld van een goudvis die de sprong gaat maken van een kleine kom in een grote kom.

Ik kwam via Mirjam Hegger voor het eerst in aanraking met de big leap toen ik in haar mastermind stapte. Echt superinteressant vond ik het.

Wat doen de vissenkommen in een boek over persoonlijke ontwikkeling?
Voor Gay Hendricks staan die vissenkommen voor zones.

In de kleine kom zitten  3 zones:
De zone of incompetence, de zone of competence en de zone of excellence. Ik zal ze even toelichten.

Jouw zone of incompetence. Wat vind je niet leuk en kun je ook niet.
Zone van competence. Daarin zitten dingen in die je wel kunt, maar waar je niet blij van wordt of energie van krijgt
De 3e zone is jouw zone of excellence. Je kunt iets goed, je krijgt er niet heel veel energie van maar het kost je ook niet veel.
Anderen dat je er goed in bent. En, het is oke in om deze zone te zitten. De meeste mensen zitten hier ook heel lang in. Op die oke plek, met oke taken en een oke energie.

In deze eerste kom is het dus, allemaal lekker oke. Je zit er prima, hoeft er niet perse uit maar wil er ook niet perse inblijven. Als je niks doet de rest van je leven kan het allemaal prima. Er zijn ook een soort van magneten die jou in deze kom houden zodat je er niet uitspringt. Zodat je lekker in je comfortkommetje blijft.

Die magneten kun je scheiden in interne en externe magneten. De interne magneten, die in het boek je upper limits ofwel bovengrenzen genoemd worden zijn bijvoorbeeld van die stemmetjes in je hoofd die roepen, wie ben ik nu om…
Ik moet eerst dit voordat ik dat kan.. etc etc etc. Je kent die stemmetjes vast wel.

Die externe magneten, dat zijn anderen die jou in de kom houden. Vaak met goedbedoelde adviezen als, maar je kunt dit zo goed dus blijf lekker doen wat je doet. Ze staan nog net niet aan je vissenstaart te trekken om te voorkomen dat je springt.

Maar in die grote kom. Daar zit jouw zone of genius. Daar doe je wat voor jou als normaal voelt, wat je natuurlijk afgaat, waar je superveel energie van krijgt. Eenmaal in die kom voelt het moeiteloos. Het is daar heerlijk in die kom. Daar wil je zijn.

Dus we gaan eens kijken hoe het in jouw kommetjes zit. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

Wat zit er in je kleine kom? Wat is jouw “oke”. Grote kans dat je nu lekker in je kleine kom zwemt en je niet bewust bent van de stap die je kunt zetten naar die grotere vissenkom.
En dan als volgende vraag; wat zit er in je grote kom? Wat is jouw zone of genius. Waar ben je helemaal in je element. Als een vis in het water zou ik bijna zeggen als dat niet gewoon een hele slechte woordgrap in deze zou zijn…
Dus, wat zit er bij jou in je kommetjes?

En als je deze 2 vragen beantwoord hebt over wat er in je kommetjes zit wil ik je vragen om na te denken over het volgende:

Wat zijn jouw interne magneten die jou in je kleine kom houden? Dus waar heb je zelf invloed op, welk verhaal vertel je jezelf?

En, wat (of wie) zijn jouw externe magneten die jou in de grote kom houden?

Nu je dit allemaal weet. Wat gaat jouw Big Leap zijn? Wat is de switch die jij gaat maken, doe ervoor zorgt dat je naar de grote kom springt en daar ook blijft?

Raak niet in paniek als je dit nog niet weet. Het is oke om nog niet te weten. Het is ook oke om te proberen, want ook al lukt het niet heb je weer veel geleerd. Klinken jouw stappen dus als te groot en spannend, dat is oke. Je komt er wel, precies op het juiste moment wanneer jij er klaar voor bent.

Ik weet nog wel dat ik er heel erg gelukkig van werd toen ik eenmaal duidelijk had wat er in mijn grote kom zat. Ik wist al dat ik erg gelukkig werd van mensen verbinden en in mijn grote kom zat mijn community, mijn lesgeven in de academy, mijn (oud) cursisten empoweren.. en wie weet wat er in mijn volgende kom voor me klaarligt!
Jouw grote kom van nu is jouw kleine kom van de toekomst. Er komt dus altijd weer een grotere kom achteraan want je blijft groeien en ontwikkelen. Heerlijk idee toch?